Jeugdkoor Koorschool Senta

12 January 2023

Koorschool Senta (2006) bestaat inmiddels uit een start-, kinder-, jeugdkoor en het Senta Ensemble, gevormd door vrouwen die inmiddels studeren of elders werken en vaak zelfstandig repeteren. Ze zingen in de jaarlijkse twee Sentaconcerten, maar geven ook eigen concerten. Sinds najaar 2016 heeft Koorschool Senta ook een aparte jongensgroep.

Senta komt van het Italiaanse ‘sentire’, en is een aansporing om (naar het koor) te komen luisteren: hoor ons! De kwaliteit van de koren rust op twee belangrijke pijlers: veel aandacht voor de technische kant, zoals theorie en stemvorming, maar plezier in het zingen staat voorop. Een combinatie die, gekeken naar de behaalde successen, zijn vruchten afwerpt. Zo zong het koor al op topniveau mee onder dirigenten als Yannick Nézet-Séguin en Daniel Reuss, samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Geregeld krijgt Koorschool Senta de vraag mee te zingen met andere koren. Zoals in 2017 in de Carmina Burana van Carl Orff tijdens een tournee van het Souvenir Jeugdkoor, het Brabant Koor en het Euregio Jeugdorkest. Of in december 2018, wanneer Senta samen met Cantate Corde, onder leiding van Carl van Kuyck, de Nicolas Cantate van Benjamin Britten zingt.

Het jeugdkoor van Senta stond in 2014 en in 2016 in de finale van het Nederlands Koor Festival. In 2016 behaalde het maar liefst vier prijzen, waaronder een optreden in het Muziekgebouw aan ’t IJ, november 2016. Voorafgaand aan de finale trad het koor op in een gelivestreamde uitzending van De Klassieken, het dagelijkse ochtendprogramma van Radio 4.