Tip voor Goede vrijdag en fijne paasdagen

01 April 2021
Goede vrijdag videoregistratie Oerversie van Matthaus Passion vanuit Stadsgehoorzaal 

Liefhebbers van de Matthäus Passion – en dat zijn er veel in Nederland – kennen allemaal dezelfde, prachtige “tweekorige” versie. Muziekwetenschappers vermoedden al een tijdje dat er een veel vroegere versie heeft bestaan: de “Oer-Matthaus”, alleen is daarvan geen handschrift van Bach bewaard gebleven.
 
De Nederlandse musicoloog Rens Bijma heeft een reconstructie gemaakt van deze oerversie. En die wordt nu uitgevoerd door Johannes Leertouwer & Friends in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Morgen, Goede vrijdag 2 april, is daarvan een videoregistratie te zien via de site van klassiekemuziek.nl.
 
De “enkelkorige” Oerversie biedt een unieke kijk op wat de kern van de Matthäus is én leent zich heel goed voor deze tijd omdat deze met een veel kleinere bezetting te spelen is.

Deze versie is nog nooit uitgevoerd door een professioneel gezelschap en dat is wat Johannes & Friends nu voor het eerst gaan doen.

De uitvoering is mogelijk dankzij een zeer succesvolle crowdfunding op Voordekunst.nl. Het daar gedoneerde geld komt volledig ten goede aan de musici, die door corona aanzienlijk minder inkomsten hebben, vanwege alle geannuleerde concerten.
 
Tickets voor de livestream op Goede Vrijdag zijn gratis te reserveren via:
https://www.klassiekemuziek.nl/e/14655/primeur-unieke-oer-versie-van-de-matthaus-passion-door-johannes-leertouwer-friends
.