Laatste kaarten beschikbaar

10 April 2019

Een collectief van solisten dat het verhaal op indringende wijze brengt

Zaterdag 13 april 19.30 uur klinkt de 55e editie van dé Matthäus Passion van dé regio Rivierenland in de prachtige Sint-Maartenskerk te Zaltbommel. Deze keer een bijzondere uitvoering die zijn primeur beleeft voor het zuiden van Nederland in Zaltbommel!

Onder leiding van Johannes Leertouwer die als ervaren dirigent en violist deze uitvoering leidt vanaf de eerste viool. Daarnaast zingen tien solisten de hele uitvoering met om hen heen en achter hen de twee orkesten. Alles is minutieus uitgedacht, elke stoel staat niet zomaar op die plek. Ook de plaats voor de kinderen van het Jeugdkoor Senta is met zorg gekozen. Op deze manier vertellen ze het verhaal van de Matthäus Passion zo indringend mogelijk.

Lijdensweg van Jezus voelen

Leertouwer legt uit: “Ik kijk er enorm naar uit voor het eerst in de mooie, lichte en verwelkomende Sint-Maartenskerk met de Nieuwe Philharmonie Utrecht de Matthäus Passion te brengen. Ik werk met een collectief van solisten die het verhaal, over de laatste dagen van Jezus, zo indringend mogelijk vertellen. De twee kwartetten zingen samen als koren en soms doet een van de zangers een stap naar voren en zingt een solo, steeds in samenspraak met wisselende instrumenten. De tenor als Evangelist en bas als Jezus staan iets verder naar achteren, midden in het ensemble. Ze zingen over liefde en schuld, pijn, verdriet en rust. Mijn taak is telkens een andere dirigent aan te wijzen en zo de energie te laten komen van de plek van actie. De tekst is leidend, het orkest staat in dienst van het gezongen woord. De muziek van Bach heeft veel dynamiek en kracht in zich. Neem ook je kinderen mee. Iedereen wil de Nachtwacht zien in het Rijksmuseum en zo is het ook met de Matthäus. Laat het geheel met zoveel herkenbare emoties over je komen en geef je over aan het verhaal.”

Johannes Leertouwer

Johannes Leertouwer was 18 jaar concertmeester bij de Nederlandse Bach Vereniging en voerde vele Matthäus Passionuitvoeringen uit. Sinds 2009 is hij chef-dirigent en artistiek leider van de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU). Het dirigeren kwam voor hem als een natuurlijk wijze voort uit zijn werk als concertmeester en orkestcoach. Het orkest musiceert op oude instrumenten en dat betekent hard werken om alles eruit te halen wat erin zit. De afgelopen jaren realiseerde hij met NPU een reeds bijzondere projecten die opvallend goed werden ontvangen bij het publiek.