Jeugdkoor van Koorschool Senta zingt weer mee

06 April 2019

Dirigente Sylvia van der Vinne is flink aan het studeren met de kinderen. Zaterdag 13 april zingt het Jeugdkoor van Koorschool Senta mee in de Matthäus Passion van Rivierenland te Zaltbommel. Voor de achtste keer op rij, dus veel kinderen hebben het inmiddels vaker gedaan. Anders is wel dat ze deze keer met dirigent Johannes Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht op het podium staan in de Sint-Maartenskerk. Met twee kwartetten van solisten die deze keer met de kinderen samen zingen. Een bijzondere uitvoering die nog niet eerder in het zuiden van Nederland te zien was.

Sylvia van der Vinne, initiatiefnemer en dirigent van Koorschool Senta sinds 2006 vertelt. “Senta betekent letterlijk ‘hoort u mij’! Inmiddels zingen we met een groep van ca. 30 enthousiaste zangertjes in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. We hebben ook een aantal jongens en in de Matthäus Passion doen er ook een paar mee. Duits is natuurlijk nog niet voor alle kinderen bekend, dus besteed ik altijd veel aandacht aan de uitspraak. De noten op zich zijn niet zo moeilijk, maar het er doorheen zingen van het koor en spelen van het orkest, maken het lastig. Ook vind ik het heel belangrijk dat de kinderen weten, waarover ze zingen. Alleen het eerste deel zingen de kinderen mee, want Bach heeft het tenslotte zo bedoeld”.

Neele Noort doet voor de vierde keer mee. “De Matthäus Passion is ook leuk voor kinderen doordat er zoveel variatie in zit”, zegt ze. “Het gaat soms heel snel, dan weer langzaam. De twee orkesten zijn heel mooi in elkaar gezet en als die bij elkaar komen, vind ik het prachtig”. Sarah Reesink geniet er ook van. “Zo leuk om te doen en ik zing samen met mijn zus. Mijn ouders komen altijd naar ons kijken”. Jesse Quik, zit sinds 2016 bij Senta. “Ik houd erg van zingen en de Matthäus Passion vind ik zo mooi.”