Interessante Masterclass door dirigent Rienk Bakker

06 March 2023

Foto van fotograaf Paul van Baardwijk

Zondag 5 maart nam dirigent Rienk Bakker de toehoorders mee in zijn kijk op de Matthäus Passion door middel van een masterclass. Rienk legde uit dat hij de Matthäus Passion al van kinds af aan leerde kennen. Toen al vond hij de muziek zo mooi, dat het hem aanzette tot zijn keuze musicus te worden.

Hoe heeft Bach het bedoelt?

De grote vraag is hoe wilde Bach de muziek in zijn meesterwerk overbrengen? Aan de hand van delen uit de Matthäus Passion mochten de toehoorders zeggen wat ze bij de desbetreffende tekst vonden passen. Ongeloof, verontwaardiging, verdriet, niets is goed of fout aldus Rienk. We weten domweg niet hoe Bach het zelf bedoeld heeft. Vervolgens liet hij het op twee manieren zingen. De eerste keer meer voluit, waardoor het meer robuust en bozig klinkt. De 2e keer meer ingetogen en iedereen ervaart direct een andere beleving. De Matthäus Passion zit vol emoties over verraad, liefde, blijdschap en verdriet.

Steeds een ander masker op

Op 1 april geeft Rienk zijn eigen interpretatie mee tijdens zijn uitvoering met het Brabants Kamerkoor, orkest en Koorschool Senta. “Voor mij als dirigent is het spannend om alles bij elkaar te laten komen. Ik vraag veel van mijn koor. Steeds moeten ze een ander masker opzetten. Zingen ze verontwaardigd en hard, moeten ze in een seconde omschakelen naar zacht en bijna lieflijk. Dat vereist concentratie van de zangers. De solisten krijgen van mij veel vrijheid, maar ik moet wel het orkest dirigeren en met elkaar moeten ze in de maat blijven. Kortom, uitdagingen genoeg”, aldus Rienk Bakker.

Lees hier het artikel dat in het Brabants Dagblad verscheen van 6 maart 2023.