Comité van aanbeveling

Pieter van Maaren
Burgemeester van gemeente Zaltbommel

“Als kind uit een muzikaal gezin speelde en speelt muziek altijd al een rol in mijn leven. Zelf speel ik van kinds af aan piano en ook met de Matthäus Passion maakte ik op jonge leeftijd al kennis. Voor mij hoort het erbij en ik heb reeds vele uitvoeringen meegemaakt. Meestal in Utrecht, maar ook al eens in Leiden. Nog nooit in Zaltbommel overigens.

Toen ik als burgemeester aantrad in Zaltbommel en de Stichting Matthäus Passion Zaltbommel mij vroeg of ik zitting wilde nemen in het comité van aanbeveling, aarzelde ik geen seconde. Ik vind het bijzonder dat het hier in de Bommelerwaard inmiddels een traditie is, waarmee velen kennis kunnen maken. Om dit in ere te houden, draag ik graag mijn steentje bij en ben ik ontzettend benieuwd hoe de Matthäus Passion in de mooie Sint-Maartenskerk gaat zijn.”

Paulette Willemse
Eigenaar Balletschool Paulette Willemse

“Een leven zonder de Matthäus Passion kan ik me eigenlijk niet voorstellen. De Matthäus Passion, dat waren de koralen die mijn moeder en mijn oma zongen tijdens het afwassen en die ik als kind al kon mee neuriën. De Matthäus Passion, dat was later op Palmzondag voor de radio heel lang zitten luisteren met tekstboek of partituur erbij. De Matthäus Passion, dat was op Goede Vrijdag op TV kijken naar de uitvoering in Naarden o.l.v. Charles de Wolff en het residentieorkest waarin mijn oom hobo speelde.

De eerste Matthäus Passion die ik live mocht meemaken was destijds meteen de laatste in de Sint Maartenskerk. Dat was in 1964, ik was 9 jaar. Mijn moeder zong in Dameskoor Excelsior en ik mocht samen met mijn oma tot de pauze komen luisteren. Het maakte een enorme indruk op me en de kopie van de tekening die ik toen als kind maakte van het hele gebeuren ligt nog steeds in de oude partituur van mijn oma die ik jaarlijks meeneem.

Sinds 1987 ga ik weer elk jaar met familie naar de Matthäus Passion in onze eigen mooie Sint-Maartenskerk. Omdat ik een bepaalde plaats wil hebben sta ik soms al anderhalf uur van tevoren bij de deur te wachten. Dat hebben we er graag voor over. Het is meteen een soort familiereünie. Na afloop zorg ik voor een (warm!!) soupertje bij de open haard en dan bespreken we samen de uitvoering en de solisten. We maken notities in telegramstijl. Zo heb ik “recensies” sinds 1991. Ik hoop dat ik ook de volgende keer weer kan schrijven: een prachtige uitvoering, zeer doorleefd!” Kijk naar de herinneringen van Paulette’s eerste Matthäus Passion in dit filmpje tevens biedt dit een impressie van de uitvoering van de Matthäus Passion van Rivierenland in Zaltbommel.

Tjallien van Loon-de Jong
Stichting De Engelenbak

“De eerste keer dat ik de Matthäus hoorde was ik elf jaar oud en mocht met mijn grootvader mee naar Naarden!
Die uitvoering duurde toen nog een hele dag en Anton van der Horst maakte er destijds een superromantisch drama van. Maar ik was direct gegrepen! Had nog nooit zoiets magistraals meegemaakt. Al waren de gezangen van de evangelist onbegrijpelijk en de aria’s behoorlijk lang, omdat ze herhaald werden, de koren en koralen waren voor mij hemelse muziek!
Gelukkig mocht ik vanaf dat moment jaarlijks de Matthäus meemaken in Naarden.
Een aantal jaren later – getrouwd en net bevallen van ons eerste kind – was er een uitvoering in het Circustheater in Scheveningen o.l.v. Nicolaus Harnoncourt, voor ons een onbekende dirigent. En toen geschiede het wonder. Ik zat werkelijk aan mijn stoel genageld, wist niet wat ik hoorde. Dubbele koren, mannen met vrouwenstemmen, alles transparant, je kon alle muzikale lijnen volgen. Niks geen overdreven dramatiek. De muziek sprak voor zichzelf. Werkelijk het tweede hoogtepunt qua beleving van de Matthäus en sindsdien niet meer uit mijn leven weg te denken.
Wat ik ook opvallend vind, is dat ook de waardering steeds groter en dieper wordt.
Aanvankelijk vond ik de koren en de koralen het mooiste, later kwamen de aria’s daarvoor in de plaats. Terwijl ik nu vaak het meest ontroert raak van de evangelist.
Waarschijnlijk val ik in mijn volgende fase, zodra ik de eerste basnoten hoor en van het openingskoor al in katzwijm lig.
 
De Matthäus Passion is een enorme verrijking van mijn leven en ik wens iedereen toe dat hij of zij met deze muziek in aanraking komt.
 
Vele jaren heb ik met bijzonder veel genoegen mijn steentje bijgedragen in het organiseren van dit prachtige werk en ik ben er trots op dat Zaltbommel nog steeds deze jaarlijkse uitvoering tot stand kan brengen! Bekijk hier het filmpje voor meer over de geschiedenis van de Matthäus Passion in Zaltbommel.

Peter Rehwinkel
Oud-burgemeester van gemeente Zaltbommel

“De Matthäus Passion is voor mij een indrukwekkend muziekstuk en elk jaar bezoek ik trouw uitvoeringen ervan, zelfs in het buitenland. De Matthäus is een rode draad in mijn leven. Als burgemeester van Naarden was ik natuurlijk nauw betrokken bij de uitvoering en tijdens mijn burgemeesterschap te Groningen heb ik het meesterwerk van Bach ook daar naar de stad gehaald.” Peter Rehwinkel was erg onder de indruk van de uitvoeringen in de sfeervolle Sint-Maartenskerk. “Vooral de uitvoering in 2019 vond ik erg spannend met de andere bezetting door alles door alleen solisten te laten zingen. het was fantastisch! Ondanks het feit dat ik geen burgemeester in Zaltbommel ben, maar tegenwoordig in Bergen in Noord-Holland, blijf ik toch graag ambassadeur van de Matthäus Passion in Zaltbommel. Deze ‘Matthaus Passion van het Zuiden’ blijf ik met veel plezier promoten.”

Kijk hier waarom Peter Rehwinkel zich destijds en nog steeds verheugd op de Matthäus Passion uitvoering in Zaltbommel.”

Albert van den Bosch
Oud burgemeester van Zaltbommel

“De Matthäus Passion is een heftig, maar prachtig muziekstuk. Iedere keer dat ik hem hoor, ga ik het mooier vinden.
Mijn eerste kennismaking met de Matthäus Passion uitvoering te Zaltbommel was in 2005 als burgemeester. De eerste keer dat ik ging luisteren, was ik enorm onder de indruk. Zeker ook door de ambiance van de prachtige Sint-Maartenskerk, die ik een van de mooiste kerken van Nederland vind.

Ondanks het feit dat ik nu niet meer in Zaltbommel woon en werk ben ik nog altijd met plezier ambassadeur. Ik vind het geweldig dat de Matthäus Passion in de gemeente Zaltbommel georganiseerd wordt en zie de Matthäus Passion van Rivierenland toch als ‘het Naarden van het Zuiden’. Hopelijk kunnen we nog lang van de Matthäus Passion in Zaltbommel genieten en ik nodig iedereen uit te komen luisteren.” Waarom? Dat vertel ik in mijn filmpje (opgenomen in 2018).