Dirigent en solisten

Onderstaande informatie betreft de uitvoering in 2022.

Uiterlijk in december volgt de informatie over de uitvoerenden in 2023.

Johannes Leertouwer
Johannes Leertouwer
Dirigent / violist

Johannes Leertouwer is chef-dirigent en artistiek leider van de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPhU). Het orkest musiceert op oude instrumenten en hiermee was hij de afgelopen jaren te horen in een aantal bijzondere programma’s. Er is veel aandacht voor educatie, een duidelijk signatuur van Johannes  Leertouwer die directieonderricht volgde bij David Porcelijn en Jorma Panula.

Het dirigeren kwam op een natuurlijke wijze voort voor hem uit zijn werk als concertmeester en orkestcoach. Na een aantal jaren als gastdirigent te hebben opgetreden met orkesten als de Osaka Symphony, Orchestre de la region d’Ile de France, het Nederlands Kamerorkest en de Nederlandse Bachvereniging, volgde in 2009 zijn benoeming in Utrecht.

Zijn vioolstudie volgde Johannes bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag. Hij werkte als concertmeester bij internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Tevens trad hij met deze orkesten als solist op. Sinds 1989 geeft hij lessen op het Conservatorium van Amsterdam in kamermuziek en “stijl in de praktijk”. Ook is hij als chef-dirigent verantwoordelijk voor de orkestklas, Philharmonic Fridays.

Stefan Kennedy
Stefan Kennedy
Evangelist

Britse tenor Stefan Kennedy studeerde aan de Dutch `National Opera Academy. In 2018 maakte hij zijn debuut bij de Nederlandse Opera in Macmillans Clemency en bij Opera Zuid met Bersteins A Quiet Place. Naast opera geeft Stefan ook regelmatig concerten met liedrepertoire. Zo zong hij onder andere Schuberts Die schöne Müllerin n de kathedralen van Chichester en Winschester. Stefan is een veelgevraagd solist in oratorium repertoire. Hij werkt veel met de Nieuwe Philharmonie Utrecht en Johannes Leertouwer en zal in 2022 ook in het Concertgebouw als solist zingen in Händels Messiah.

Tom Sol
Tom Sol
Christus

Tom Sol studeerde bij Cora Canne-Meijer o.a. aan de operaklas van het Amsterdams Conservatorium en werd daarna gecoacht door Bernard Diamant en William Johns. Als operazanger leeft hij zich voornamelijk uit in karakterpartijen van barok tot modern bij diverse operahuizen in geheel Europa. Daarnaast treedt Tom Sol op in zowel het traditionele als het on-orthodoxe concertrepertoire. Sinds september 2004 is hij als professor verbonden aan het Conservatorium in Graz, Oostenrijk.

Kristen Witmer
Kristen Witmer
Sopraan

De Amerikaans-Koreaanse sopraan Kristen Witmer studeerde Klassieke Zang aan de Tokyo University of Arts en Oude Muziek Zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze tevens haar Masters behaalde.
Kristen treedt als soliste op met gerenommeerde dirigenten en ensembles als Collegium Vocale Gent, Nederlandse Bachvereniging, The Bach Ensemble, Bach Collegium Japan, La Fenice, Collegium Marianum, Il Gardellino en Le Concert Lorrain. Bij vele internationale muziekfestivals trad ze op waaronder Salzburg Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, Berkeley Festival San Francisco, Festival de Saintes en Boston Early Music Festival. Dit seizoen verscheen Kristen als Eudirice en Speranza in Monteverdi’s opera L’Orfeo in samenwerking met de Nederlandse Reisopera.

Sharon Carty
Sharon Carty
Alt

Ierse mezzosopraan Sharon Carty studeerde in Dublin, Wenen en Frankfurt. Ze wordt veel gevraagd voor zowel opera’s en oratoria, maar zingt daarnaast ook regelmatig liedrecitals met pianisten Finghin Collins and Graham Johnson. Recente hoogtepunten zijn haar debuut op het Wexford Festival in de Europese première van William Bolcombes Dinner at Eight en concerten met Vivaldi en Händel aria’s met het Irish Chamber Orchestra. In 2019 neemt ze een CD op met liederen van Schubert.

Matthew Long
Matthew Long
Tenor

Matthew Long deed zijn eerste ervaring op als zanger in Italiaanse operahuizen. Toen zijn talent ontdekt werd, studeerde hij aan de University of New York en was koorzanger bij het koor van York Minster. In 2011 won hij een studiebeurs om zijn postdoctorale opleiding aan de Royal College of Music in Londen voort te zetten. Inmiddels is hij een veelgevraagd solist; zo zong hij onder andere met de Hannover Band, The Orchestra of the Age of Enlightenment en The London Philharmonic Orchestra.

Robert Davies
Robert Davies
Bariton

Robert Davies studeerde aan de Universiteit van Sheffield en the Guildhall School of Music and Drama. Kort daarna ontving hij de Erich Vietheer Memorial Award tijdens het Glyndebourne festival. Robert werkt zowel in opera als in vroege muziek en is bovendien een veelgevraagd consort zanger. Hij werkte samen met vermaarde dirigenten als Sir Simon Ralttle, Vladimir Jurowski en Sir Johan Eliot Gardiner. Daarnaast specialiseert hij zich in educatieve projecten.

Klaartje van Veldhoven
Klaartje van Veldhoven
Sopraan

Klaartje van Veldhoven studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar zij direct na haar afstuderen werd aangesteld als docente minor zang. Voor een specialisatie Oude Muziek studeerde zij aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel. Momenteel wordt zij gecoacht door Jard van Nes en Johannette Zomer. Hoewel ze naar eigen zeggen Bach in haar genen heeft, is ze ook actief betrokken bij originele, grensoverschrijdende projecten waarbij zij samenwerkt met jazz- en improvisatiemusici.

Daniël Elgersma
Daniël Elgersma
Alt

Countertenor Daniël Elgersma (1988) begon op 6-jarige leeftijd als jongenssporaan bij het Martini Jongenskoor Sneek. Snel ontwikkelde hij zich tot solist, wat zich na zijn stembreuk naar countertenor voortzette. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde Daniël zijn Bachelor- en Masterdiploma Oude Muziek Zang. Als solist werkte hij met dirigenten als Lars Ulrik Mortensen, Masaaki Suzuki, Joshua Rifkin, Jean Tubéry en Daniel Reuss. Ook zingt hij met solistische ensembles als Vox Luminis, Gesualdo Consort Amsterdam, Nieuwe Philharmonie Utrecht en Wroclaw Baroque Ensemble.

Christian Volkmann
Christian Volkmann
Tenor

Christian Volkmann deed in zijn tienerjaren veel muzikale ervaring op op het orgel. Nadat hij in Dresden kerkmuziek studeerde, heeft hij in Bremen zijn zangstudie gevolgd, waarbij hij zich specialiseerde in muziek van de 16e tot 18e eeuw. Hij werkte samen met Peter Kooij, Gemma Bertagnolli, Bettina Pahn en Manfred Cordes. Zowel in zijn thuisland Duitsland als daarbuiten treedt hij regelmatig op als solist en ensemblezanger bij ensembles als Ensemble Weser-Renaissance, Balthasar-Neumann-Chor, Capella Fidicina Leipzig, Vocalensemble Rastatt en het Dresdner Barockorchester,. Naast zijn activiteiten als zanger, is Christian ook werkzaam als organist, koordirigent en continuospeler.

Martijn Cornet
Martijn Cornet
Bariton

Martijn is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en zingt regelmatig met De Nationale Opera. Daarnaast is hij zanger bij het Aalto Theater in Essen. De Johannes en Matthäus Passion zong hij met de Radio Kamer Filharmonie, het Nederlands Kamerorkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Sylvia van der Vinne
Sylvia van der Vinne
Dirigent Jeugdkoor Senta

Sylvia van der Vinne studeeerde zang en koordirectie en rondde beide studies zeer succesvol af. Ze is werkzaam als professioneel ensemble zanger bij het internationaal gerenommeerde ensemble Collegium Vocale Gent, van Philippe Herreweghe. Met dit ensemble zingt zij op de grote podia van Europa. Ook is ze als solist geregeld te horen.

Ze heeft een bloeiende lespraktijk en begeleidde diverse zangers naar het toelatingsexamen van het conservartorium. Als dirigent werkte ze 10 jaar voor vrouwenkoor Femmes Vocales en coacht koren.

Koorschool Senta is een initiatief van Sylvia van der Vinne. Sinds de start in 2006 heeft ze de artistieke leiding over deze gevarieerde groepen jonge zangers. Met het jeugdkoor van Koorschool Senta stond ze twee keer in de landelijke finale van het Nederlands Koorfestival. Naast Koorschool Senta is ze dirigent van Projectkoor Rivierenland.

Sylvia geeft geregeld cursussen en workshops op het gebied van kinderkoorzang. Zo werkt ze als adviseur bij Stichting Koorplein Noord-Brabant ter bevordering en ondersteuning van kinderkoorzang en doceert komende zomer kinderkoordirigenten op de Kurt Thomascursus.

De koren van Sylvia worden geroemd door pers en concertbezoekers om de homogene, heldere, zuivere koorklank en fraaie programmering.

Jeugdkoor Koorschool Senta
Jeugdkoor Koorschool Senta

Koorschool Senta (2006) bestaat inmiddels uit een start-, kinder-, jeugdkoor en het Senta Ensemble, gevormd door vrouwen die inmiddels studeren of elders werken en vaak zelfstandig repeteren. Ze zingen in de jaarlijkse twee Sentaconcerten, maar geven ook eigen concerten. Sinds najaar 2016 heeft Koorschool Senta ook een aparte jongensgroep.

Senta komt van het Italiaanse ‘sentire’, en is een aansporing om (naar het koor) te komen luisteren: hoor ons! De kwaliteit van de koren rust op twee belangrijke pijlers: veel aandacht voor de technische kant, zoals theorie en stemvorming, maar plezier in het zingen staat voorop. Een combinatie die, gekeken naar de behaalde successen, zijn vruchten afwerpt. Zo zong het koor al op topniveau mee onder dirigenten als Yannick Nézet-Séguin en Daniel Reuss, samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Geregeld krijgt Koorschool Senta de vraag mee te zingen met andere koren. Zoals in 2017 in de Carmina Burana van Carl Orff tijdens een tournee van het Souvenir Jeugdkoor, het Brabant Koor en het Euregio Jeugdorkest. Of in december 2018, wanneer Senta samen met Cantate Corde, onder leiding van Carl van Kuyck, de Nicolas Cantate van Benjamin Britten zingt.

Het jeugdkoor van Senta stond in 2014 en in 2016 in de finale van het Nederlands Koor Festival. In 2016 behaalde het maar liefst vier prijzen, waaronder een optreden in het Muziekgebouw aan ’t IJ, november 2016. Voorafgaand aan de finale trad het koor op in een gelivestreamde uitzending van De Klassieken, het dagelijkse ochtendprogramma van Radio 4.