Dirigent en solisten uitvoering 2023

De dirigent en solisten van de uitvoering op 23 maart 2024 worden half november bekend gemaakt. Hieronder leest u nog alles over de dirigent en solisten van de uitvoering in 2023. Zeker is al wel dat het Jeugdkoor van Koorschool Senta weer uit volle borst gaat zingen op 23 maar 2024 en er weer bij zijn.

Rienk Bakker
Rienk Bakker
Dirigent

Rienk Bakker (1986) is dirigent, zanger en organist.
Hij studeerde aan de conservatoria van Zwolle, Straatsburg en Antwerpen en behaalde masterdiploma’s voor Koordirectie en Orgel alsmede het bachelorsdiploma voor Kerkmuziek.

Momenteel leidt hij diverse (kamer)koren en is hij cantor-organist van de Grote kerk te Vianen.
Daarnaast is hij muziekdocent en coacht hij regelmatig zangers op het gebied van muziektheorie en solfège. Als zanger neemt hij deel aan diverse projecten.

Joep van Geffen
Joep van Geffen
Christus

Joep van Geffen’s liefde voor muziek begon op de Vrije School. Als kleuter luisterde hij graag naar het zingen van de juf en hij bleek in een muzikale klas te zitten. Die mocht zelfs meedoen aan een uitvoering van de Matthäus Passion onder leiding van Daniel Reuss. Tijdens zijn middelbare schooltijd zong hij vol enthousiasme in het schoolkoor en op musicalles en rolde zelfs in een baantje als zingende bediende.
Zijn zanglerares raadde hem aan naar het conservatorium te gaan en hier nam hij alles als een spons in zich op. Zingen, alleen of samen is zijn grote passie.
Joep zingt bij het Groot Omroepkoor, in kleine ensembles en solo.

William Knight
William Knight
Evangelist

De tenor William Knight begon zijn muzikale carrière als koorknaap van St.Paul’s Cathedral, Londen. Hij studeerde Muziek aan de Universiteit van York, waar hij de Tenor Scholar in York Minster was. Sinds 2014 woont hij in Nederland en begon hij zijn kernlidmaatschap bij het Nederlands Kamerkoor.
Als solist werkte William onder andere bij de Nederlandse Bachvereniging met dirigent Jos van Veldhoven, Collegium Vocale Gent met dirigent Philippe Herreweghe, het Nederlands Kamerkoor en het Nieuw Bach Ensemble.
Daarnaast is William één van de oprichters van The Windsor Consort, een vocaal ensemble gespecialiseerd in muziek uit de 17de en 18de eeuw.

Janneke Stoute
Janneke Stoute
Sopraan

Sopraan Janneke Stoute zingt een breed scala aan repertoire met een focus op oude muziek en moderne muziek. Ze is een regelmatig gevraagd solist bij Bach Cantates, de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Mozart Requiem.
Naast haar solocarrière is Janneke de zangeres van het ensemble ZOEF. Ook geeft ze zangles en houdt zich bezig met het toegankelijker maken van klassieke muziek. Ze gaf workshops aan vrouwen in kwetsbare situaties en aan kinderen in het basisonderwijs via het project ‘Welkom bij het Orkest’ van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Janneke Vis
Janneke Vis
Alt

Janneke Vis is een alt met een uniek warm, maar helder geluid. Als soliste is ze regelmatig te horen in oratoriumwerken zoals de Matthäus Passion, het Stabat Mater van Pergolesi en het Requiem van Mozart. Janneke is daarin geliefd om haar integere vertolkingen. Haar passie voor het overbrengen van een verhaal komt ook tot uiting in liedrecitals, waarin ze repertoire zingt van gregoriaans, via barok en romantiek, tot modern.
Ook is ze actief in verschillende ensembles, zoals het Groot Omroepkoor en werkte ze samen met wereldberoemde dirigenten als Bernard Haitink, Mariss Jansons, Gustavo Dudamel en Simon Rattle.

Pablo Gregorian
Pablo Gregorian
Tenor

De Armeens-Nederlandse tenor Pablo Gregorian is zowel solist als ensemblezanger. Hij heeft een breed repertoire in zowel oratorium, opera als lied. Hij studeerde zang aan de Oude Muziekafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en rondde in de zomer van 2022 zijn masteropleiding zang af op CODARTS te Rotterdam bij Marcel Reijans.
Als solist zong Pablo o.a. met het Apollo Ensemble, met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en in een aantal volledig geënsceneerde barokopera’s onder leiding van Michael Chance. Als ensemblezanger is hij verbonden aan de Nederlandse Bachvereniging en Collegium 1704 uit Praag.

Berend Eijkhout
Berend Eijkhout
Bariton

Berend Eijkhout studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en vervolgde zijn opleiding bij Nadine Secunde en Peter Lockwood. Tegenwoordig krijgt hij les van Marcel Boone.
Hij heeft een uitgebreid concertrepertoire en werkte als solist samen met onder andere Jos van Veldhoven, Ton Koopman en Daniel Reuss.
Op het operapodium was Berend o.a. te zien in Die Zauberflöte, Le Nozze di Figaro en Don Giovanni. Dit seizoen was hij te horen in een Mozart operapastiche van het Orkest van de Achttiende Eeuw en in een nieuwe familievoorstelling van De Nationale Opera: Een lied voor de maan.

Brabants Kamerkoor
Brabants Kamerkoor
Koor

Het Brabants Kamerkoor vierde op 2 februari 2019 het 80-jarig bestaan met een jubileumconcert, waarbij ze o.a. twee werken van Daan Manneke uitvoerden. Rienk Bakker heeft sinds juni 2019 de leiding over het koor.

Ze zingen koorwerken uit alle stijlperiodes, zeer gevarieerd, zowel a capella als met een orkest of ensemble. Ze houden van samenwerken en nieuw repertoire. In het voorjaar van 2022 zongen ze een verstild passieprogramma en in oktober 2022 gloedvolle Spaanse en Portugese muziek.

Naast vernieuwing staat een rijke traditie zoals de Matthäus Passion die ze nu in Zaltbommel zingen. Deze stond al vaker op het programma, evenals het zusje, de Johannes Passion. Ook Bachs Hohe Messe, de Messiah van Händel en grote missen van bijvoorbeeld Mozart.

Sylvia van der Vinne
Sylvia van der Vinne
Dirigent Jeugdkoor Senta

Sylvia van der Vinne studeeerde zang en koordirectie en rondde beide studies zeer succesvol af. Ze is werkzaam als professioneel ensemble zanger bij het internationaal gerenommeerde ensemble Collegium Vocale Gent, van Philippe Herreweghe. Met dit ensemble zingt zij op de grote podia van Europa. Ook is ze als solist geregeld te horen.

Ze heeft een bloeiende lespraktijk en begeleidde diverse zangers naar het toelatingsexamen van het conservartorium. Als dirigent werkte ze 10 jaar voor vrouwenkoor Femmes Vocales en coacht koren.

Koorschool Senta is een initiatief van Sylvia van der Vinne. Sinds de start in 2006 heeft ze de artistieke leiding over deze gevarieerde groepen jonge zangers. Met het jeugdkoor van Koorschool Senta stond ze twee keer in de landelijke finale van het Nederlands Koorfestival. Naast Koorschool Senta is ze dirigent van Projectkoor Rivierenland.

Sylvia geeft geregeld cursussen en workshops op het gebied van kinderkoorzang. Zo werkt ze als adviseur bij Stichting Koorplein Noord-Brabant ter bevordering en ondersteuning van kinderkoorzang en doceert komende zomer kinderkoordirigenten op de Kurt Thomascursus.

De koren van Sylvia worden geroemd door pers en concertbezoekers om de homogene, heldere, zuivere koorklank en fraaie programmering.

Jeugdkoor Koorschool Senta
Jeugdkoor Koorschool Senta

Koorschool Senta (2006) bestaat inmiddels uit een start-, kinder-, jeugdkoor en het Senta Ensemble, gevormd door vrouwen die inmiddels studeren of elders werken en vaak zelfstandig repeteren. Ze zingen in de jaarlijkse twee Sentaconcerten, maar geven ook eigen concerten. Sinds najaar 2016 heeft Koorschool Senta ook een aparte jongensgroep.

Senta komt van het Italiaanse ‘sentire’, en is een aansporing om (naar het koor) te komen luisteren: hoor ons! De kwaliteit van de koren rust op twee belangrijke pijlers: veel aandacht voor de technische kant, zoals theorie en stemvorming, maar plezier in het zingen staat voorop. Een combinatie die, gekeken naar de behaalde successen, zijn vruchten afwerpt. Zo zong het koor al op topniveau mee onder dirigenten als Yannick Nézet-Séguin en Daniel Reuss, samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Geregeld krijgt Koorschool Senta de vraag mee te zingen met andere koren. Zoals in 2017 in de Carmina Burana van Carl Orff tijdens een tournee van het Souvenir Jeugdkoor, het Brabant Koor en het Euregio Jeugdorkest. Of in december 2018, wanneer Senta samen met Cantate Corde, onder leiding van Carl van Kuyck, de Nicolas Cantate van Benjamin Britten zingt.

Het jeugdkoor van Senta stond in 2014 en in 2016 in de finale van het Nederlands Koor Festival. In 2016 behaalde het maar liefst vier prijzen, waaronder een optreden in het Muziekgebouw aan ’t IJ, november 2016. Voorafgaand aan de finale trad het koor op in een gelivestreamde uitzending van De Klassieken, het dagelijkse ochtendprogramma van Radio 4.